Skånes politiska karta ritas om

Sverigedemokraternas framgångar i de skånska kommunvalen bryter upp nuvarande koalitioner i på många ställen runt om i länet. De etablerade blocken, Alliansen och de rödgröna, ser bara ut att få egen majoritet i fem skånska kommuner.

Sverigedemokraterna ökade start på många hålla i Skåne. En effekt av detta är att de båda blocken, på samma sätt som i riksdagsvalet, får svårt att bilda majoritetsstyren.

I Malmö behåller de rödgröna partierna majoriteten av mandaten, där även Feministiskt initiativ väntas få två mandat.

I 20 kommuner, däribland Lund, Kristianstad, Ystad och Höör, når dagens stabila majoritetsstyre inte upp till 50 procent av rösterna, enligt de prelimenära resultaten från valnatten. Det innebär maktskifte i någon form, antingen genom att helt nya koalitioner bildas som kan samla en majoritet av mandaten, eller genom att nuvarande styre fortsätter som minoritetsstyre. Se kartan nedan över förlorarna i gårdagens val.

Skåne_maktskifte_2014_350px

Kartan visar de kommuner där ett nuvarande majoritetsstyre förlorar sin majoritet.Blå kommuner styrs i dag av allianspartierna medan gula kommuner har ett blocköverskridande styre.

Bara i tre andra kommuner, Höganäs, Vellinge och Lomma räcker rösterna till majoritetsstyre inom alliansen, medan Malmö och Bjuv är de enda kommuner där de rödgröna får egen majoriet.

I Båstad ökade Bjärepartiet på bekostnad av Moderaterna och Centerpartiet. Det innebär att alliansen inte längre har majoritet i kommunfullmäktige, samtidigt som det rödgröna blocket ligger långt under majoritetsgränsen.

Höör, som tidigare haft ett alliansstyre i kommunfullmäktige, har nu två block som ligger runt 40 procent, medan Sverigedemokraterna har gått upp från SD har gått upp från 12 till 19 procent.

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: