”Självklart ska statsministern inviga Max IV”

Det är A och O att Lunds universitet lyckas locka hit beslutsfattarna i Rosenbad. Det menar universitets färska ordförande, toppdiplomaten Jonas Hafström. På onsdagens Rapidusbar avslöjade han att statsministern just tackat ja till att inviga Max IV nästa sommar.

Jonas Hafström fick en skakig start på sitt nya uppdrag då en rad silverryggar i det skånska näringslivet gaddade ihop sig mot honom och skrev ett protestbrev mot utnämningen. Men efter decennier i diplomatkåren, inte minst som Sveriges ambassadör i Thailand under tsunamikatastrofen, var det inget han tog så hårt på.

– Jag kände ingen av dem som skrev det där famösa brevet och de kände inte mig. Men jag åkte runt och träffade dem och det slutade bra. När Rune Andersson förstod att jag också varit kårordförande kunde vi prata hur länge som helst, säger Jonas Hafström.

I sin roll som ordförande vill Jonas Hafström öppna universitetets dörrar vidare mot omvärlden, såväl Danmark som Stockholm. Han säger sig vara beklämd över den politiska fajten om Greater Copenhagen och vill använda sina kontakter för att få ner såväl regeringen som kungahuset till Skåne.

– När jag började på Lunds universitet fanns det en diskussion om vem som ska inviga Max IV nästa sommar. För mig är det självklart att statsministern ska göra det och jag fick precis ett brev om att han accepterat inbjudan, säger Jonas Hafström.

Det var trångt om armbågsutrymmet då ett 100-tal gäster hittat till Briggens lokaler i nordöstra Lund. På scen syntes ölbryggaren Mats Hägerfors, representanter för stiftelsen Ester, som fick utmärkelsen Rapidus creddar för sitt arbete med att utbilda invandrarkvinnor i entreprenörskap, samt Maud Rahm, frispråkig vd för förpackningstillverkaren Flextrus i Lund. Jobbet tog hon efter att ha lyckats vända en krisande norsk fabrik till lönsamhet. Men utmaningen i Flextrus var större.

– Det var ingen som sa grattis när jag fick jobbet. Men jag tänkte att kan jag lyckas i Norge måste jag väl kunna lyckas i Sverige, säger hon.

Flextrus omsätter runt en miljard kronor på att främst tillverka livsmedelsförpackningar och är i dag lönsamt. Vad är hemligheten med ditt ledarskap? frågar Rapidus Jan Wifstrand.

– Man måste kommunicera. Dela allt som går att dela med medarbetarna: detta är kostnaderna, detta är vårt mål och så vidare, säger Maud Rahm.

Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: