Sex danska banker ”too big to fail”

I en ny rapport pekar regeringen ut sex danska banker som är så viktiga för samhällsekonomin att de aldrig får gå i konkurs. Nu höjs kapitaltäckningskraven på sextetten.

Det handlar om Danske Bank, Nykredit, Nordea, Jyske Bank, BRFKredit och Sydbank, som enligt regeringsrapporten är så centrala i det ekonomiska systemet att de inte kan tillåtas gå i konkurs, hur illa de än sköter sig.

För att undvika en situation där staten därför måste skjuta till pengar höjs kraven på hur mycket eget kapital bankerna måste hålla sig med, samtidigt som tillsynen skärps. Allt för att undvika alltför vidlyftig utlåning.

– En stärkt reglering är helt central för att minska risken för framtida finansiella kriser, säger näringslivsministern Anette Wilhelmsen (Socialistisk Folkeparti) till TV2 News. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: