Sänkt krav på dansk arbetskraftsinvandring

Gränsen för den månadslön som krävs för att som arbetskraftinvandrare få uppehållstillstånd i Danmark ska sänkas från dagens 31.250 till 25.000 danska kronor. Det föreslår Venstre och De Konservative i ett gemensamt utspel.

Med den tidigare gränsen på 31.250 danska kronor var regeln främst ämnad att locka speciallister till Danmark. Men med den nya gränsen kan såväl invandrande sjuksköterskor som hantverkare komma över de lönenivåer som krävs för att få uppehållstillstånd.

Förslaget går stick i stäv med det senaste årets regeringspolitik, där bland annat ett poängsystem som gör det svårare för arbetskraftsinvandrare i Danmark införts med stöd av Dansk Folkeparti.

Venstres talesperson i integrationsfrågor, Karsten Lauritzen, säger till Jyllands-Posten att den nya ordningen ska skapa en enkel väg in i Danmark för dem som kan och vill. På LO varnar man istället för att reglerna kan få negativa konsekvenser för fackets medlemmar.

"Det vi kan vara rädda för är att andra går in på lägre löner och därmed också tar arbeten från våra medlemmar", säger LO:s vice ordföranden Lizette Riisgaard till dr.dk. /Joel Persson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: