Riskkapital i svåra tider

Det lilla IT-bolaget Skyforge Financial Solutions har fått tillskott i kassan på två miljoner kronor från Sparbankstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse. Det är mycket pengar för ett utvecklingsbolag där de anställda inte tagit ut någon lön sedan de drog igång för ett år sedan.

Enligt VD Alex Esser ska pengarna gå till fortsatt utveckling av bolagets system för budgetplanering. Men han säger också att de tre som jobbar i bolaget ser fram emot att kunna ta ut lite lön framöver.

Det känns motsägelsefullt att Sparbankstiftelsen Skånes Riskkapitalstiftelse satsar pengar i nya bolag samtidigt som Sparbanksstiftelsernas Förvaltningsbolag meddelat att verksamheten läggs ner. Men, riskkapitalstiftelsen är en egen juridisk person med egna pengar och egna syften. Så även om Sparbankstiftelsen Skåne får det knapert i kassan efter förvaltningsbolagets nedläggning, kommer riskkapitalstiftelsen i Skåne att leva kvar.

Fortfarande finns runt 20 miljoner kvar att söka i riskkaptialstiftelsen, enligt Thomas Boström i Sparbankstiftelsen Skånes ledningsgrupp. Och att den senaste investeringen gjorts i ett företag som utvecklar verktyg för budgetplanering för privatpersoner tycks vara något som tilltalar Thomas Boström.

”Jag bedömer att Skyforge har en produkt som ligger nära Sparbankssrörelsens hjärta och som ligger rätt i tiden, med tanke på den ekonomiska situationen”.
Därför blir det extra intressant att se vilket bolag som står på tur på listan över kommande investeringar – blir det månne ett bolag med inriktning mot bankvärlden? / W-KS

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: