Pressade inkubatorbolag – utom i Uppsala

Svenska företagsinkubatorer märker av de dåliga tiderna, skriver ekonomisajten E24. Antalet bolag i inkubatorerna växer fortfarande, och företagen får ihop sina första miljoner – men när kommersialiseringen ska starta på allvar efter några år och det behövs större summor blir läget betydligt tuffare. "Förr eller senare får det effekten att företag tvingas lägga ner eller läggs i malpåse", säger Ideons VD Hans Möller till E24.

Han menar att det är ett slöseri rent nationalekonomiskt, eftersom bolagens ursprungliga kapital ofta består av forskningsstöd och bidrag av olika slag. Nu efterfrågar Möller ett större statligt stöd till småbolagen för att ta dem genom lågkonjunkturen.

Men alla inkubatorer har inte samma problem. Uppsala Innovation Centre, med avknoppningar från universitetet, SLU och näringslivet, satte rekord i insamlat kapital 2008. Centrets VD Per Bengtsson hävdar att också våren har sett bra ut, även om det krävs mer jobb än tidigare för att få en investering i hamn.

Där ser man. Nu är frågan; arbetar de andra inkubatorerna inte hårt nog – eller har Uppsala något som Lund inte har? /LK

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: