Öresundsregionen halkar efter

Forskningen inom teknik, medicin och naturvetenskap i Öresundsregionen är fortfarande bland de 30 bästa i världen. Men regionen tappar mark i snabb takt gentemot framväxande forskningskluster i Asiens tigerekonomier.

Sedan 1998 har Öresundsregionen som forskningskluster inom teknik, medicin och naturvetenskap halkat ner från 15:e till 22:a plats. Då räknas forskningen vid universiteten i bland annat Köpenhamn, Roskilde och Lund. Rankingen bygger på en omfattande inventering av antalet avhandlingar och artiklar i världens 6.500 mest citerade vetenskapliga tidskrifter.

Medan forskningskluster som London, Paris och San Fransiscoområdet ligger kvar i tätpositioner från 1998 års ranking är det framförallt i Asien som nya heta forskningsmiljöer dykt upp. Beijing, som inte ens platsade bland de 15 bästa 1998, är numera på plats nummer tre. Seoul och Shanghai har slagit sig in på plats 11 och 13. Även i södra Europa har forskningsklusterna gått starkt, de senaste tio åren har bland annat Rom och Madrid gått om Öresundsregionen, rapporterar Børsen.

Forskningsmiljöerna på topp 30-listan står för cirka 36 procent av den globala vetenskapliga produktionen. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: