lördag 10 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

… och statsministrar måste hålla stilen

Det finns ett par faktorer, minst, som gör att Mette Frederiksens rådgivare nog borde få henne att begrunda att högmod går före fall.  Jag tänker på lufthavnen Kastrup samt den skånska arbetskraften. (Möjligen också utvecklingen för Bornholm.) Det är minst sagt anmärkningsvärt att danska myndigheter inte ger klara besked till svenska resenärer som bara vill till flyget på CPH Airport. Släpps de faktiskt in och förbi om de har papperen i ordning?

Av Jan Wifstrand, Rapidus vd och grundare

Den officiella informationen är att det inte är möjligt att komma förbi gränsspärren som transitturist. Den inofficiella är att det sedan mer än en vecka tillbaka går bra ändå. Vad är syftet med att vilseleda svenskarna? Ska vi verkligen spela roulette med den danske politibetjenten, som väljer ut de svenskar som passar dagsformen?

Mette Frederiksen och hela Danmark har all anledning att skapa goda förutsättningar för oss som vill nyttja Köpenhamns största arbetsplats. Och att i onödan skrämma bort svenska resenärer gör ju SAS comeback mycket svårare. Det är inte rocket science att skapa säkra förhållanden för att slussa skåningar till flyget, med distansering till danska folket.

Att göra livet så krångligt som möjligt för de över 20.000 skåningar som jobbar i Köpenhamn är inte heller någon god idé. På kort sikt kan man ha förståelse. Men det hade varit klädsamt om statsministern hade sagt några vänliga ord om en stor grupp som mer eller mindre bär upp Köpenhamns besöksnäring. I stället talade hon oengagerat om vissa möjligheter att på sikt skapa en regional lösning.

Vad är det egentliga skälet till Mette Frederiksens nedlåtande attityd? Jo, en av mina få riktigt initierade danska källor förklarar för mig att hon fullkomligt avskyr tjänstemannastyre. Och är det så måste ju hela det nya Tegnellska presidentskapet vara något att – inte utan rätt – se ner på.

Men en statsminister måste kunna hålla stilen även om hon vill vara kritisk mot sitt grannland.

Det finns ett par faktorer, minst, som gör att Mette Frederiksens rådgivare nog borde få henne att begrunda att högmod […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Neo4J står vid ett vägskäl

    Bloomberg News har kallat noteringen en av årets mest hajpade nyintroduktioner. Men frågan är: kommer miljardbolaget Neo4J från Malmö att gasa mot börsen eller är det dags att dra i handbromsen?

  • Här är vi som minglade

    Onsdagens AW med Emil Eifrem drog en entusiastisk publik som minglade på Elite Plaza i centrala Malmö. Här är bilderna.

  • Unga entreprenörens hobbyprojekt: säljer kungens klocka

    Efter flera snabba tillväxtresor satsar serieentreprenören Simon Lexén nu på ett nytt affärsområde: samlarklockor. Målet är att bygga upp en verksamhet värd 100 miljoner kronor inom ett år.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.