Nya ägare i BioInvent

Ideonbolaget BioInvent har tagit in 136 miljoner kronor i en riktad emission. Men inte i första hand för att bolaget behöver pengarna, uppger VD Svein Mathisen för Rapidus.

– Vi önskar att bredda ägandet. Investerarna är främst utländska investerare som inte varit ägare tidigare, det är bra då vi har en global affär. Sedan får vi mer flexibilitet med pengarna i hamn. Det gäller att göra finansiering när man kan och inte när man måste, säger han utan att vilja precisera vilka de nya ägarna är.

BioInvent får löpande intäkter för de två läkemedelskandidater i portföljen som bolaget hittills licensierat ut. Så sent som i mars fick bolaget 15 miljoner dollar från amerikanska Genentech i milstolpe-ersättning för substansen BI 204, som ska hjälpa patienter med akut kranskärlssjukdom. I maj kom ytterligare 1,6 miljoner euro från läkemedelsjätten Roche då cancerpreparatet TB 403 nått fas IB/II.

Dagens emission kommer efter en liknande affär i februari 2010, då BioInvent tog in 150 miljoner kronor och fick in DnB Nor samt Recipharms grundare Lars Backsell och Thomas Eldered i ägarlistan.

Vid lunchtid hade aktien backat sex procent på Stockholmsbörsen. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: