Ny teknik ska spara tio procent av elen åt ESS

Forskningsanläggningen ESS har skrivit avtal med två grupper amerikanska tillverkare för att utveckla ny teknik för den så kallade linjäracceleratorn, en central del i den framtida ESS-anläggningen. Faller allt väl ut ska den nya tekniken spara 10-20 procent av ESS elförbrukning.

Linjäracceleratorn används för att skjuta iväg protoner mot målstationen. I kollisionen frigörs de neutroner som används i de vetenskapliga försöken, bland annat för att genomlysa olika material. Acceleratorn är den mest energislukande delen av miljardanläggningen och den beräknade strömbesparingen motsvarar sänkta kostnader med flera miljoner euro om året, skriver ESS i ett pressmeddelande.

Just nu utvecklas prototypen för den nya tekniken, som i första hand kommer testas på CERN i Schweiz. Leverans till ESS blir det först 2019. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: