MVA prisar Öresundsveteraner

Klusterorganisationen Medicon Valley Alliances pris för gränsöverskridande Öresundssamarbeten brukar delas ut till profiler inom regionens medicin- och läkemedelsforskning. Men årets två pristagare syns oftare i slips än i labbrock.
Istället har de agerat på den politiska arenan. Som dåvarande Överborgmästare i Köpenhamn respektive chef för Öresundskomitten var Jens Kramer Mikkelsen och Birger Olofsson med i början av 1990-talet och myntade Medicon Valley, samlingsnamnet för Skånes och Själlands medicin- och läkmedelsindustri.

– Vi tittar mycket på hur vi kan få samlingskraft och effekt i Öresundssamarbetet. När vi letade i historien stod de här två ut som drivande motorer, säger Medicon Valley Alliances VD Stig Jørgensen till Nytt från Öresund.

Utmärkelsen bygger inte enbart på gamla lagrar, Stig Jørgensen menar att de båda pristagarna än i dag gör avtryck i försöken att sy ihop svenska och danska sidan Öresund inom olika fält. Jens Kramer Mikkelsen är exempelvis VD för Udviklingsselskabet By & Hamn, som driver Malmös och Köpenhamns gemensamma hamnverksamhet genom dotterbolaget Copenhagen Malmö Port.

De båda pristagarna belönas med 25.000 danska kronor men skänkte tillbaka pengarna till MVA vid klusterorganisationens årsmöte i går. Tidigare vinnare av Cross border-priset är bioteknikprofilen Jørgen Thorball samt Nils Brünner, cancerforskare vid Köpenhamns universitet. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: