Miljoner till förbränningsforskning

Energimyndigheten satsar 60 miljoner kronor på förbränningsforskning vid Centre for Combustion Science and Technology, Cecost, som drivs av Lunds Tekniska Högskola.

Pengarna ska bland annat gå till forskning på så kallad oxyfuelförbränning, där rent syre istället för luft används vid förbränning. De kommer också användas för att ta reda på mer om vad som händer vid själva förbränningsögonblicket.

– Det kan tyckas konstigt, men trots att vi har använt oss av förbränning i snart hundra år vet vi fortfarande ganska lite om hur förbränningen går till. Den kemiska reaktionen, när bränslet förenas med syre, är oerhört komplex och består av flera hundra reaktionssteg, säger Marcus Aldén, programdirektör för Cecost och professor i förbränningsfysik vid Lunds Tekniska Högskola, i ett pressmeddelande.

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: