Mer såddpengar till cancerepigenetik

Forskningsföretaget EpiTherapeutics har tagit in ytterligare 8 miljoner danska kronor i såddkapital. Pengarna kommer från de gamla investerarna LFI Life Science Investment, Sunstone Capital och SEED Capital Denmark, och från en ny; amerikanska OSI Pharmaceuticals Inc. Totalt har bolaget därmed fått in 42 miljoner sedan starten 2008.

Dock är det fortfarande en bra bit kvar till det mål EpiTherapeutics satt upp tidigare i år – ytterligare 125 miljoner danska kronor innan slutet av 2010.

Bolagets arbete bygger på forskning av professor Kristian Helin och hans kollegor vid BRIC, Biotech Research & Innovation Centre vid Köpenhamns universitet. Målet är att finna så kallade epigenetiska enzymer, proteiner som styr vilka gener som är aktiva, som kan bli mål för nya läkemedel. EpiTherapeutics fokuserar först på cancer, men på sikt kan även andra sjukdomar bli aktuella.

EpiTherapeutics VD Martin Bonde har tidigare sagt att företaget är bland de främsta i världen på cancerepigenetik, och att man siktar på att bygga en stor patentportfölj. Lyckas det kan Köpenhamnsföretaget bli extremt attraktivt för stora läkemedelsbolag. /Lisa Kirsebom

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: