Lund klättrar i näringslivsranking

Lund och Båstad tillhör vinnarna när Svenskt Näringsliv i dag presenterade sin årliga ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Sämre ligger det till i Skurup och Hässleholm.

Bäst kommun i Skåne är som tidigare Vellinge, som hamnar på tredje plats i landet, mot en andraplacering i fjol. Därefter kommer Ängelholm, Höganäs och Helsingborg, som alla kvalar in bland de tjugo högst rankade i landet.

Flest placeringar klättrar dock Lund och raketen Båstad, som rankas som 71:e bäste företagskommunen i landet, 53 placeringar bättre än fjolåret.

Rankingen bygger på enkätsvar från totalt 38.000 företag runt om i landet. För Per Persson, näringslivschef i Lund, är det obligatorisk läsning varje vår.

-- Vi sneglar alla på den här rankingen, det är en bedömningskriterierna när vi ser hur väl vårt arbete fungerar. Framförallt vill man se om vi förbättrar oss på de områden där vi lägger ner resurser, säger han till Nytt från Öresund.

Någon specifik faktor som gör att Lund i år klättrat 38 placeringar kan han inte peka ut. Och något enkelt recept för att komma i fatt Malmö, som fortfarande ligger högre upp i tabellen, har han inte.

-- Det är ingen wow-faktor som gjort det här, utan träget arbete där vi jobbat över förvaltningsgränserna. Det är många fler än näringslivskontoret som företagarna stöter på, exempelvis miljöförvaltningen, stadsbyggnadskontoret och tekniska förvaltningen. Sedan har vi blivit mer kommunikativa och nyligen börjat skicka ut nyhetsbrev till våra företag, säger Per Persson.

Bland de skånska kommuner som tappat stort i årets ranking finns Osby, Skurup och Hässleholm som alla dalat mer än 20 placeringar. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: