Lita på din robot

Jag märker att jag ofta dubbel- och trippelkollar mitt mobilalarm när jag ska med ett Kastrupflyg nästa morgon. Därefter ligger jag ändå och vrider och vänder mig i sängen. Det är inte elektroniken som sådan jag misstror, det är min förmåga att interagera med den som väcker min oro.
Men att lita på tekniken är ofta nödvändigt, ibland livsavgörande. Det senaste årtiondet har roboten Da Vinci tagit sig in i sjukhusens operationsrum.
På Filmstaden i Lund arrangerade Hjärntrusten imorse ett frukostseminarium på temat ”Kompetensutveckling i en virtuell värld”. Talare var professor Ingemar Ihse som berättade hur robotar får allt fler användningsområde inom sjukvården. Ingmar Ihse har varit med och utvecklat träningscentret Practicum på universitetssjukhuset i Lund. Där kan medicinstuderande och sjukvårdspersonal öva upp sin förmåga att genomföra avancerande operationer med de senaste tekniska hjälpmedlen, som till exempelvis robotkirurgi .
Sjukvården har inbyggda paradoxer; ständiga krav på effektivisering, samtidigt som patienterna efterfrågar mer kvalificerad tid med personal och de nyaste behandlingsmetoderna.
Med robotkirurgi finns möjligheten att ta fram säkrare operationsmetoder som också är tidseffektiva och ekonomiska. Men att tekniken finns där räcker inte, personal och patienter måste också bli bekväma med den.
Lokalen för seminariet ingjuter ändå gott mod. Bioduken gav oss ett av förra årets mest mänskliga ansikte, roboten WALL-E från filmen med samma namn. /JP

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: