Ingen multiarena i Ørestad

Med 200 miljoner danska kronor i räntefritt lån ställde sig Köpenhamns kommun helhjärtat bakom byggentreprenören AEG:s planer på en ny multiarena i Ørestad. Men eftersom resten av finansieringen inte gått att ordna faller nu projektet.

Med plats för 15.000 åskådare skulle den nya multiarenan bli i klass med nybyggda Malmö arena. Då AEG vann rätten att bygga för ett knappt år sedan låg budgeten på en dryg miljard danska kronor. För att få ut kommunens fördelaktiga lån på 200 miljoner var AEG tvingade att skrapa ihop resten av finansieringen på egen hand, något som visat sig svårare än beräknat. Trots att deadlinen förlängts från ett par månader till ett år ser det mörkt ut för arenaplanerna, medger Köpenhamns överborgmästare Frank Jensen för Berlingske Tidende.

– Fristen löper inte ut förrän den 1 mars, men det är inte är mycket som tyder på att AEG kommer in med något eftersom ingenting kommit än så länge, säger han till Berlingske.

Multiarenan i Ørestad är det tredje prestigeprojektet i Köpenhamn som kapsejsat det senaste året. Planer på ytterligare en multiarena i Vestegnet i västra änden av staden har blåsts av liksom idén att bygga om Parkens idrottsstadion så att den även kan rymma konserter och andra arrangemang. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: