tisdag 20 maj 2025

inloggad som

ANNONS Innehåll från EKN

Industrifonden säljer av CellaVision

Statliga riskkapitalbolaget Industrifonden säljer hela sitt innehav i börsnoterade medicinteknikbolaget CellaVision i Lund, motsvarande 15 procent av kapitalet.

Köpare är svenska och internationella investerare, inklusive ett antal befintliga aktieägare. Enligt uppgift till Rapidus får Industrifonden 160 miljoner kronor för aktierna, vilket är strax under värderingen enligt dagens börskurs. Men så gick inte transaktionen heller direkt över börsen, utan genomfördes av ABG Sundal Collier.

CellaVision utvecklar och säljer instrument för digital analys av blod och andra kroppsvätskor. Kunder är kliniska laboratorier, världen över. Industrifonden gick in i bolaget år 2000.

– Vi har under 15 år deltagit aktivt i att bygga upp CellaVision från litet forskningsbolag till ett internationellt väl positionerat medicinteknikföretag. Vår roll är avslutad. Denna lyckade investering gör att vi nu får in nytt kapital för nya investeringar, kommenterar Lars Henriksson, investeringsansvarig på Industrifonden.

Under många år leddes CellaVision av vd Yvonne Mårtensson, men sedan i vintras är Zlatko Rihter högste chef.

När Industrifonden gick in i CellaVision var det först som långivare och sedan som aktieägare. Fonden var med sina 15 procent största ägare i bolaget. /Kristian Svensson

Statliga riskkapitalbolaget Industrifonden säljer hela sitt innehav i börsnoterade medicinteknikbolaget CellaVision i Lund, motsvarande 15 procent av kapitalet. Köpare är […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Mistbase-grundaren laddar om

    Saas-bolaget Peak Energy är Mistbase-grundaren Michal Stalas nya satsning, åtta år efter att han sålde Mistbase för uppåt 150 Mkr. Nu vill han utveckla mjukvara för optimering av elanvändning.

  • De ska tina upp life science-frosten

    Finansprofilen Markus Neuding samlar tunga namn till MVIP, panelen som ska råda bot på kapitalbristen i life science-sektorn. Tio namnkunniga personer från bland annat Fåhraeus Startup & Growth, EQT och Nordic Angels finns med. Rapidus har hela listan.

  • Lågkonjunkturen behåller sitt grepp

    Skånsk ekonomi befinner sig fortsatt i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Näringslivet kämpar, hushållen har det tufft och osäkerheten om framtiden är påtaglig. Det framgår av en ny konjunkturrapport.


  • Trump insanity peak – Glad Påsk!

    Låt oss hoppas att påskäggen inte är rödlistade och att de innehåller angenäma överraskningar. Vi har haft nog med dåliga överraskningar på senare tid. Här följer en tankegång om varför det bör bli bättre nu.

  • Är det Europas tur nu?

    KRÖNIKA: Kan Trumps galenskaper trots allt ge Europa en välbehövlig spark i baken? USA har förvisso lånat sig till tillväxt, men Europa har inte gjort någonting. Vi får inte stå stilla medan världen springer ifrån oss, skriver Rapidus krönikör Jan Dahlqvist.

  • Småföretagen betalar priset för Trumps tariffer

    USA:s handelskrig med resten av världen påverkar alla, men i synnerhet små företag. För Sofia, småföretagare i Småland är detta inte storpolitik, det är vardag. Hon är en av dem som får betala priset för global osäkerhet, skriver Rapidus krönikör och delägare Jan Dahlqvist.

  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.