Hänt under semestern 2: Hedbys ny VD i Glycorex

Bioteknikprofilen Lars Hedbys blev i juli utsedd till ny VD för börsnoterade Lundabolaget Glycorex Transplantation.

Lars Hedbys har en lång karriär bakom sig, bland annat som platschef för Astra Zeneca i Lund och som VD för kontraktsforskningskoncernen Synarcs danska dotterbolag. Han är även en av medgrundarna till Lundabolaget Idogen, som utvecklar läkemedel mot autoimmuna sjukdomar men även tittar på nya metoder att hindra avstötning för transplanterade organ. Inte långt ifrån Glycorex verksamhet, med andra ord, vars substans Glycosorb-ABO gör det möjligt att transplantera organ mellan mottagare och donator med inkompatibla blodgrupper.

Främst är det vid njurtransplantation som Glycosorb har använts, men även vid ett antal hjärttransplantation och en stamcellstransplantation i Spanien.

Efter 15 år på VD-posten ser grundaren Kurt Nilsson ut att lämna efter sig ett dukat bord, åtminstone sett till bolagets siffror. 2009 var första året bolaget gjorde någon egentlig vinst att tala om och utvecklingen har fortsatt in på 2010 med en vinst på 2,3 miljoner kronor under årets första kvartal, jämfört med 0,4 miljoner för samma period förra året. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: