Hänt under semestern 1: Miljoner till skånska biprodukter

Forskningsföretaget Concellae i Helsingborg har under sommaren landat knappt tre miljoner kronor från brittiska staten. Pengarna ska gå till att ta fram en probiotisk produkt för honungsbin.

Concellae upptäckte för tre år sedan tretton nyttiga mjölksyrabakterier som höll till i binas magar. Sedan dess har bolaget finansierats med privat kapital och en hälsokostprodukt satts på marknaden.

Nu ska bina få smaka sin egen medicin.

I den hårda honungsindustrin händer det ofta att grovarbetarna själva far illa, menar Tobias Olofsson, forskare som blev entreprenör och startade Concellae tillsammans med sin fru Alejandra Vasquez. Den fruktade sjukdomen CCD, Colony Collapse Disorder, har varit vanlig i USA men har börjat sprida sig till Europa.

– På bara några veckor kan en tredjedel av en biodlares bisamhällen försvinna, säger Tobias Olofsson.

Det har gjort att såväl industrin själva som det offentliga fått upp ögonen för problemen. Brittiska staten drog ifjol igång ett bidragsprogram där 130 miljoner kronor satsas på att hitta lösningar. Nu går 2,9 miljoner till Concellae, som också har medel från EU och amerikanska staten på ingång.

Planen är att expandera och anställda två, varav en industridoktorand. Forskningen bakom de patentsökta bakterierna har bedrivits vid Mikrobiologiska Laboratoriet vid Campus Helsingborg. Bland bolagets delägare finns Rolf Bjerndell, tidigare VD på Skånemejerier och Probi, samt Kent Lörd, ordförande i Nordvästra Skånes biodlarförening. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: