God Jul! Nu ser vi fram emot ett spännande 2023

Kära läsare. Med denna krönika stänger vi Rapidus-butiken för i år. Vi är tillbaka igen måndagen den 9 januari. Därför kan det vara på sin plats att redan nu summera det gångna året och blicka framåt mot ett 2023 som ser ovanligt svårbedömt ut.

Av Gunnar Wrede, Rapidus chefredaktör

Några av er kanske tycker att det sämsta som hände under 2022 var Malmö FF:s genant dåliga sjundeplats i allsvenskan. Men allt är relativt. Tänk på Helsingborg som åkte ur den högsta divisionen. Malmöbornas djupa suckar kommer från spruckna förväntningar på guld.

Lite samma sak gäller samhället och näringslivet. Här i vår region är glaset halvfullt, minst. Det beror bara på vad vi har för förväntningar. Möjligen är det dock dags att skruva ned dem en aning.

Idag, måndag den 19 december, har börsen gått ned med 25 procent hittills i år. Riksbankens styrränta har under året gått upp från noll till 2,5 procent. Inflationstakten har gått från 4 procent till över 9 procent. Arbetslösheten är på väg upp. En rörlig boränta kostar uppåt 4 procent och vissa timmar kan en kilowattimme el kosta 10 kronor i vårt elområde, enligt bedömare. Bostadspriserna i Malmö har gått ned med 6-7 procent under hösten.

Detta är trista siffror. Men många företag i vår region går bättre än någonsin. Hittills har ingen tung lågkonjunktur gjort sig gällande. Många förväntar sig dock att stöten kommer under nästa år. Och som alltid när tiderna blir lite sämre finns det några som tar mer stryk än andra. Någon får den tråkiga rollen att vara Helsingborgs IF som åker ur allsvenskan.

För att fortsätta fotbollsparallellen kan man säga att 2022 var första halvlek och det är i andra halvlek, det vill säga 2023, som matchen kommer att avgöras. Den som inte har ett samspelt lag, en tydlig spel(affärs)idé och skickliga individer kommer att få det tufft. Och precis som i fotbollen spelar ekonomiska resurser en viktig roll. De företag som kommer att vara mest utsatta under nästa år är just de som Rapidus bevakar så noggrant: Innovationsföretag som ännu inte kommit igång med försäljning och därmed är beroende av att attrahera investerare.

Det är en bevakning som vi kommer att fortsätta med. Räkna med dramatik. Men vi kommer också att lyfta blicken för att se den stora bilden. Rapidus nisch och existensberättigande är att vi har fokus på näringslivet i vår region, Skåne, men det är inte en isolerad bubbla. Nu på senhösten har vi ringt runt till olika branscher för att lyssna efter trender och ta tempen på konjunkturen i vår närhet. Sådant kommer vi också att fortsätta med.

Under året har Rapidus fått en ny huvudägare i entreprenören Christer Fåhraeus. Den 1 november kom jag in som ny chefredaktör. Vår gemensamma ståndpunkt är att näringslivet i vår region förtjänar en professionell, oberoende journalistisk bevakning. Du som läsare ska helt enkelt få koll genom att prenumerera på Rapidus. Vi vill utveckla det.

Du som läsare ingår dessutom i ett exklusivt nätverk som vi värnar starkt om. Vår ambition är att alla de frukostträffar, AW och andra spännande event som fick stryka på foten under pandemin ska komma tillbaka. Här kommer Rapidus grundare Jan Wifstrand fortsatt att finnas med, med sina oöverträffade intervjuer av spännande gäster.

Vi gör även investeringar i bakomliggande datasystem och jag vågar utlova en uppfräschad och modernare grafisk design på nyhetsbrevet till våren.

Kort sagt: Vi på Rapidus är fast beslutna att öka relevansen och förbättra användarupplevelsen för dig.

Vår ambition är så klart också att få fler prenumeranter. Med större intäkter kan vi göra ännu bättre journalistik och ditt nätverk blir ännu större. Det är en win-win – ett fenomen som faktiskt inte kan uppstå på en fotbollsplan.

Nu lägger vi det omdebatterade fotbolls-VM:et i Qatar till historien, säger grattis till Argentinas guld och önskar varandra en riktigt god jul och ett gott nytt hoppfullt år!

Och en sak till: Glöm inte att tipsa oss om nyheter, även under juluppehållet.
Mejla till rapidus@rapidus.se

Bransch/Kategori
Person

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: