Gasporox får norsk ägare och ny vd

Lundabolaget Gasporox har fått en norsk majoritetsägare och i dagarna tillträdde en ny vd.

Ny vd är Märta Lewander Xu, en av medgrundarna som även varit med och utvecklat Gasporox gasteknik. Hon har tidigare forskat vid Lunds Universitet och är sedan 2011 ansvarig för Gasporox forskning och utveckling.

– För mig blir det en ganska stor förändring. Jag kommer fortsätta med att kommersialisera tekniken vi tagit fram, säger Märta Lewander Wu, som ersätter Masoud Khayyami.

Gasporox ägs sedan en aktieemission i december till störst del av Oslobaserade Norsk Elektro Optikk a/s, förkortat Neo. Oslobolaget har sedan 2011 varit delägare, teknikpartner och huvudleverantör till Gasporox.

– För oss innebär det att samarbetet knyts ännu starkare nu när de är huvudägare, säger Märta Lewander Xu till Rapidus.

Enligt Lewander har Neo gått in med med mellan tio och femton miljoner kronor i bolaget under åren de samarbetat. Hur stor del av pengarna som anskaffades vid fjolårets aktiemission kan hon inte svara på.

Gasporox fokuserar med sin icke-invasiva gasteknik, baserad på lasersensorer, på kvalitetskontroller av skyddande utrymmen i livsmedels- och läkemedelsförpackningar. 2013 omsatte bolaget strax över två miljoner kronor och hade fem anställda. Resultatet landade på minus 2,4 miljoner samma år.

Emily Binks

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: