Första vinståret för Öresundsbron

2009 blev första året då Öresundsbrons verksamhet gick med plus. Detta trots att trafiken knappt ökat alls jämfört med året innan.

Innan värdeförändringar och valutaeffekter slutade resultatet på 73 miljoner danska kronor i vinst, vilket kan jämföras med 61 miljoner i förlust 2008.

Medan personbilstrafiken har ökat marginellt under året har antalet lastbilar och bussar minskat med 12 respektive 10 procent jämfört med 2008. Samtidigt har antalet tågtrafikanter över bron ökat med 4,5 procent, vilket totalt ger en liten ökning av intäkterna. Totalt reste 11,2 miljoner tågpassagerare och 15,1 bilresenärer över bron under 2009.

Största skälet till vinsten var dock den låga räntan, vilket ger stort avtryck i ett så pass skuldbelagt bolag som Øresundsbrokonsortiet. Någon kassako för svenska och danska staten lär förbindelsen i vilket fall inte bli på ett bra tag, bara för själva bron skvalpar den beräknade återbetalningstiden omkring runt 34 års-strecket. /EO

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: