Evolvas hjärtmedicin bra mot influensa

Danskgrundade Evolva, biotekbolag med huvudkontor i schweiziska Basel, har i djurstudier visat att deras substans EV-077 var lika bra som läkemedlet Tamiflu på att förebygga influensa, och ännu bättre på att behandla sjukdomen. EV-077 fungerade också i kombination med Tamiflu, och dessutom leda till mindre resistensutveckling än andra influensamediciner.

Evolva arbetar med en patenterad teknik för produktion av småmolekylära läkemedel inuti jästsvampar. Substansen EV-077 har främst utvecklats för behandling av hjärt-kärlsjukdomar. En andra fas I-studie med den inriktningen inleddes i slutet av 2010.

Evolva är noterat på den schweiziska börsen, med danska Sunstone Capital som en av de största ägarna. Bland övriga ägare finns Dansk Innovationsinvestering och Symbion Capital I. Bolaget har närmare 100 anställda i Schweiz, Indien, USA och Danmark, varav omkring 10 i Köpenhamn där man just nu nyrektyrerar. / Lisa Kirsebom

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: