EU-regler hotar arenabygge i Ørestad

Drömmen om en multiarena i Köpenhamn kan vara på väg att brista. EU-kommissionen ska undersöka om det ges olagliga stöd till den nya arenan i Ørestad, skriver Nytt från Öresund.

2015 planeras en ny multiarena med internationell standard i Ørestad stå klar. Arenan ska användas för såväl musik och kultur som sport. Efter att ha kollat närmre på planerna tvivlar EU-kommissionen på det finns ett behov av en ny arena med offentligt stöd, eller om behovet kan tillgodoses genom en privat aktör alternativt genom att använda befintliga anläggningar.

-- Medlemsstaterna måste se till att statligt stöd till sådana investeringar verkligen är nödvändiga och att det inte snedvrider konkurrensen i förhållande till andra anläggningar och investerare, säger EU-kommissionens vice ordförande Joaquín Almunia till nyhetsbyrån Ritzau.

Marken som arenan ska byggas på ägs av Köpenhamns kommun och den danska staten. Projektet finansieras främst av kommunen och den privata fonden Realdania. 

Utöver arenan i Köpenhamn undersöker EU-kommissionen också om en ny multiarena i Uppsala är olaglig. /Jennie Larsson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: