Dold kvinnomakt och manliga vd:ar i Rapidusbaren

Historien som vi känner den är i stora drag en krönika över medelålders män medan kvinnornas maktutövning skett i det fördolda. Det menar Alexandra von Schwerin som tagit saken i egna händer och med en bok och en utställning satt strålkastarljuset på slottsfruarna på Skarhult under 500 år. Centralt genom seklerna är det som Alexandra von Schwerin kallar ”det osynliga styrelserummet”, som hon menar är applicerbart även i dagens familjeföretag.

– Som slottsfru förväntas du ställa upp gratis och diskutera skötseln av godset vid frukostbordet eller medan man borstar tänderna. Till och med i sängen har du styrelsemöte, sa hon när Rapidus Jan Wifstrand frågade ut henne om hennes slutsatser.

Utställningen på Skarhult plockas snart ner, men Alexandra von Schwerin planerar redan för en fortsättning, om mäktiga kvinnor och deras älskare.

– Kungarnas mätresser kan vi allt om, men vi vet inte lika mycket om kvinnornas älskare.

På Rapidusbarens scen syntes även Kulturens museichef Anki Dahlin, Magnus Månsson som snart ska basa över runt tre miljarder i tillgångar som ny vd för Sparbanksstiftelsen Öresund, samt Zlatko Rihter, vd sedan i vintras för Ideonbolaget CellaVision som hittat en ny nisch i automatisk analys av blodprov från hundar och katter. Efter en order på 30 miljoner kronor höjde bolaget nyligen vinstprognosen för året.

– Hund- och kattägare tar numera bättre hand om sina husdjur än sina barn. Min bror har en gammal labrador som hade varit avlivad för länge sedan om det varit förr i tiden, sa Zlatko Rihter till publiken på Edison Park.

Priset Rapidus creddar gick denna gång till Karin och Lars-Erik Skjutare, som använder tiden som pensionärer till ett projekt för att få fattiga kvinnor i Swaziland att starta företag. /Erik Olausson

Klicka här om du har problem att se bildspelet nedan

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: