Djup kris i läkemedelsindustrin

Närmare hälften av de onoterade bioteknikbolag i Öresundsregionen som utvecklar läkemedel kan tvingas i konkurs inom ett halvår på grund av kapitalbrist. Det visar en undersökning från Medicon Valley Alliance (MVA).

MVA har räknat till omkring 50 onoterade bioteknikbolag i regionen som utvecklar läkemedel. Tillsammans har de i storleksordningen 50 projekt som kommit så långt att läkemedlen börjat testas på människor, och drygt en kvarts miljard euro har plöjts ner i forskningen. Nästan alla bolagen deltog i undersökningen och fick svara på frågor om bland annat hur fort bolaget förbrukade sitt kapital, hur länge man skulle klara sig med den existerande kassan och vilka chanser bolaget trodde sig ha om att kunna få in mer pengar.

Resultatet blev nedslående. Nästan vartannat företag hade ett halvår eller mindre på sig innan de skulle tvingas i konkurs, och av de som var i riskzonen hade vart fjärde knappt något hopp om att få ytterligare investeringar. Totalt behöver bolagen 17 miljoner euro inom några månader. /LK

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: