Dignitana får miljondonation för mössprovning

Dignitana i Lund har fått tillstånd av amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA att testa sin kylmössa på bröstcancerpatienter. Företaget hoppas att de kliniska prövningar leder till ett godkännande för försäljning av mössan på den lukrativa amerikanska marknaden, något som företaget har kämpat för i tio år.

Mössan kallas för DigniCap och minskar håravfallet vid bestrålning genom att kyla hårbotten, vilket får hårsäckarna att dra ihop sig.

En liten grupp med privatpersoner har lovat att bidra med mellan 400.000 och 500.000 dollar, vilket ska täcka patientavgifter och avgifter för granskning av en etikkommitté. Dignitana har hittat bidragsgivarna i samarbete med ett av de deltagande cancerinstituten.

I första omgången testas 20 patienter från en klinik. Därefter utvidgas satsningen till att omfatta 100 patienter från olika kliniker. /Anders Frick

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: