Danska regeringen skriver ner prognos

Danska regeringen tvingas halvera sin tillväxtprognos till 0,5 procent. Samtidigt spås att företagen är redo att anställa igen om efterfrågan åter ökar.

Regeringen har kritiserats för att ha allt för positiva prognosen när det gäller den danska tillväxten och i dagens rapport skrivs tillväxttakten ner från 1,2 procent till 0,5 procent. Enligt ekonomen Tore Stramer på Nykredit Markets kan det kommer ytterligare nedjusteringar framöver.

– Det är inte säkert att det här är den sista i raden av nedskrivningar av prognosen, säger han till Børsen.

I övrigt andas prognosen försiktig optimism för dansk ekonomi och arbetsmarknad, skriver Børsen.

Produktiviteten inom den privata sektorn är bättre nu än före Danmarks finanskris. Enligt den ekonomiska prognosen går utvecklingen därför mot att det kan bli aktuellt för företag, som gjort sig av med anställda på grund av dålig lönsamhet, att nyanställa.

– Det börjar bli ett ökat behov av att anställa folk, jämfört med hur det har varit de senaste åren när sysselsättningen och arbetslösheten har legat på en jämn nivå, säger ekonomi- och inrikesministern Margrethe Vestager (Radikale Venstre) till Børsen. /Jennie Larsson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: