Dansk vaccinframgång kan bli livräddare

Danska TD Vaccines har fått goda resultat i sin fas II-studie för ett oralt E.coli-vaccin. I studien har 29 försökspersoner fått vaccinet, 27 har fått placebo. Samtliga utsattes sedan för en rejäl dos aggressiva E.coli-bakterier. Av de vaccinerade fick färre diarré, och de som drabbades fick lindrigare symtom än de ovaccinerade.

Nu inleder TD Vaccines på allvar jakten på en partner som kan driva arbetet vidare, eller allra helst köpa hela bolaget. Den som slår till får på köpet ett annat vaccin, som ska skydda mot både E.coli- och Campylobacter-infektioner. Men det har än så länge inte testats på människor.

TD Vaccines är en avknoppning från ACE Biosciences, vars övriga teknologi köptes av läkemedelsbolaget Zymenex för ett år sedan. Huvudfinansiärer är Sunstone Capital och LD Equity. Men TD Vaccines har också stöd från annat håll. Trots att E.coli-vaccinet sägs skydda mot ”turistdiarré” så är det långtifrån bara turister som kan bli hjälpta.

Varje år dör omkring 380.000 personer av E.coli-infektioner. De flesta är barn i fattiga länder. Därför får TD Vaccines också pengar från PATH, en internationell icke-vinstdrivande organisation som arbetar för att förbättra hälsan i utvecklingsländer. PATH finansieras i sin tur av bland andra Bill and Melina Gates Foundation.

I bästa fall kan TD Vaccines preparat i framtiden rädda liv. /Lisa Kirsebom

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: