Dansk BNP backar

Signalerna är tvetydiga från dansk ekonomi just nu. Dagsfärsk BNP-statistik visar att tillväxten backade under andra kvartalet, vilket står stick i stäv med regeringens senaste prognos.

Bara för några dagar sedan la danska regeringen fram en ny prognos som visade framtidstro och en tillväxt på 1,4 procent för helåret 2014. Dagens besked från Danmarks Statistik att BNP istället sjönk med 0,3 procent under årets andra kvartalet är en regelrätt torpedering av politikernas ekonomiska spådomar.

Främst är det en sviktande exportindustrin som pressar landet.

– Vi måste tyvärr konstatera att de onda aningar vi haft hela tiden visat sig stämma och att regeringen varit alltför optimistisk, säger Sydbanks ekonom Peter Bojsen Jakobsen till Politiken.dk.

Experter varnar nu för att det uppsving i sysselsättning som landet sett senaste tiden kan ha varit tillfälligt. /Kristian Svensson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: