Danmark störst i Norden på nya läkemedel

Trots sin lillebror-status vad gäller befolkningen utklassar Danmark Sverige när det gäller utvecklingen av nya läkemedel, visar en ny rapport från revisionsjätten EY.

Totalt har danska läkemedelsbolag 107 substanser i olika stadier av tester på människor. Motsvarande siffra för Sverige är 93 substanser.

Rasmus Beedholm-Ebsen på Invest in Denmark är inte sen att ta siffrorna som ett styrkebesked.

”Danmark har mer än 160 life science-bolag inom läkemedel. Det är ungefär lika mycket som Frankrike, som har fem gånger så stor befolkning”, kommenterar han på danska inrikesministeriets hemsida.

Statistiken utjämnas något om man även tittar på de läkemedelskandidater som inte nått lika långt. Tas även de prekliniska försöken med, alltså tester i labb och på djur, har de danska bolagen 163 möjliga framtida läkemedel på gång just nu, mot 187 i Sverige. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: