Danmark lovar bättre noteringsklimat för småbolag

I Sverige har de mindre börslistorna First North och Aktietorget blivit en viktig väg för små teknik- och forskningsbolag att hitta pengar till expansion. Det har gjort danska näringsministern Troels Lund Poulsen (Venstre) avundsjuk – inom fem år ska det funka likadant i Danmark, lovar han.

En kartläggning som Rapidus gjort visar att de skånska innovations- och forskningsbolagen plockat in rekordmycket kapital via aktielistorna under 2015 – trots att det ännu återstår drygt en månad på året. Utvecklingen har varit likvärdig i resten av landet, och under årets tre första kvartal har 32 mindre företag noterat sig på aktielistorna i Sverige. Inte ett enda har gjort det i Danmark, istället har danska börsens vd Bjørn Sibbern hjälpt några danska forskningsbolag att notera sig i Sverige.

Troels Lund Poulsen menar att Danmark går miste om jobbtillfällen när de små bolagen inte får chansen att hämta in kapital eller väljer att gå utomlands för att göra det.

– Därför måste vi sätta upp ett mål. Inom fem år ska vi ha etablerat en marknad för börsintroduktioner av små- och medelstora företag, säger han till Børsen.

Ministern vill dock inte gå in på om hans plan inkluderar en sänkning av reavinstskatten i aktieaffärer, som i dag är 42 procent i Danmark mot 30 procent i Sverige. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: