Danmark halkar efter i välståndsligan

Lågkonjunkturen som präglat Danmark i högre eller lägre grad sedan finanskrisen har satt sina spår räkenskaperna. På sju år har landet halkat från nionde till tjugonde plats i den globala välståndsligan.

Det skriver Berlingske Business, som citerar siffror från Världsbanken om köpkraftskorrigerad BNP per capita. De senaste åren har Danmarks totala bruttonationalprodukt minskat, trots att folkmängden samtidigt ökat. BNP per capita har därför sjunkit med sju procent mellan 2006 och 2013.

Steen Bocian, chefsekonom på Dansk Bank, skräder inte orden om utvecklingen.

− Det här är den värsta nedförsbacken för ekonomin i modern tid. Vi får gå bak till 1930-talet för att hitta en lika allvarlig utveckling. Krisen vi upplever nu har varit extremt djup och extremt långvarig, säger han till Berlingske Business. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: