Combain bygger larm åt Doro

Lundabolaget Combain ska hjälpa till att spåra Doros seniorinriktade mobiltelefoner. Spårtjänsten integreras i telefoner med inbyggd larmknapp i börsnoterade Doros 600-serie. Detta är Combains första stora kommersiella order inriktad mot mobilbranschen, men bolaget vill inte uppge ordervärde.

När användaren trycker på telefonens inbyggda larmknapp skickas ett SMS till fem förinställda mottagare. SMS:et innehåller en länk till en karta, där det går att se var telefonen för tillfället befinner sig.

Tekniken använder basstationstriangulering och fungerar således även på mobiltelefoner utan GPS. Det är också denna nisch som företaget tror starkt på framöver. Combain inriktar sig mot enkla telefoner men även mot andra typer av mobiluppkopplade prylar som sällan innehåller stöd för GPS-positionering.

– Även om det finns många mobiltelefoner i dag så kommer det om några år att finnas många fler uppkopplade prylar än mobiler. En siffra som nämns är 50 miljarder redan år 2020, och det är denna marknad vi vill år, säger medgrundaren Rikard Windh till Rapidus.

Tekniken bygger på ett system som för fem år sedan utvecklades av Rikard Windh tillsammans med kollegan Anders Borg. Tanken var att mobiltelefonanvändare med hjälp av systemet skulle kunna visa sin position för sina vänner. De byggde då en databas som matchar basstationens så kallade cell-ID med en geografisk position. Databasen vidareutvecklades inom ramen för ett konsultuppdrag för Sony Ericsson, som i dag använder tekniken bland annat i den egenutvecklade chatttjänsten Hanashi. För närvarande innehåller databasen positioner för 12 miljoner basstationer runt om i världen plus ytterligare 45 miljoner positioner genom wifihotspots.

Doros telefoner använder chip från taiwanesiska Mediatek, vilket Combain hoppas ska underlätta i jakten på fler kontrakt framöver. För närvarande är Rikard Windh på mobilmässan i Barcelona där han för diskussioner med mobiltillverkare och operatörer.

Combain ägs idag av Rikard Windh, Ulf Richeberg, Björn Lindquist och Mats Lindoff. Företagets siffror för 2010 är inte klara, men 2009 omsatte bolaget knappt en halv miljon kronor. /Anders Frick

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: