Bron sänker prognos

Öresundsbron skruvar ner sin prognos för trafiken över Sundet. Nu menar VD Caroline Ullman-Hammer att luften gått ur Öresundsintegrationen.

När brokonsortiet gjorde sin senaste prognos år 2007 var högkonjunkturen på topp. Man beräknade att trafiken år 2010 skulle ligga på cirka 25.000 bilar per dag och att det redan 2012 skulle uppstå problem med trängsel på bron under rusningstid.

Men i dag, tre år och en finanskris senare, ser förväntningarna annorlunda ut. Trafiken under 2010 stannade på 19.400 bilar per dag och nu räknar inte brofolket med att någon trängsel uppstår förrän 2035, ungefär samtidigt som bron numera beräknas vara avbetald.

VD Caroline Ullman-Hammer tror att det är mer än finanskrisen som ligger bakom den långsammare utvecklingen för resandet.

– Man ser inte den här enorma aktiviteten i regionarbetet. Det känns inte som att ”här jobbar vi hårt för att utveckla regionen” utan det lallar bara på, säger hon till nyhetsbyrån Nytt från Öresund.

Under fjolåret visade Öresundsbron positivt resultat för andra året i rad, men antalet fordon minskade med 0,4 procent jämfört med 2009. Dessutom minskade även antalet tågresenärer. /Anna Palmehag

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: