Anoto plockar in 74 miljoner till förvärvet

Noterade teknikbolaget Anoto i Lund plockar in 74 miljoner kronor i en riktad emission enligt ett pressutskick på fredagseftermiddagen. Pengarna ska gå till att finansiera köpet av amerikanska Livescribe, som aviserades i morse.

Livescribe är en amerikansk partner till Anoto med 45 anställda och huvudkontor i San Fransisco-området. I presentationen av affären skriver ledningen att "Anoto för närvarande arbetar med ett nytt sortiment av produkter som kommer lanseras i Livescribes försäljningskanaler under 2016". 74 miljoner lär dock inte räcka för att slutföra köpet, som är "baserad på ett företagsvärde på 15 miljoner dollar".

I samband med dagens kvartalsrapport bekräftade även Anoto att bolaget slutit ett licensavtal med amerikanska elektronikjätten HP, som bland annat innebär att HP förbinder sig att köpa en viss mängd Anotoprodukter de närmaste fyra året.

Anotos elektroniska penna används för att digitalt registrera det som skrivs på papper eller på en skärm. Tekniken har hittills främst använt för mindre format, exempelvis formulär, men bolaget jobbar på tillämpningar där hela väggar kan användas som skrivyta. Omsättningen i tredje kvartalet dubblades till 55 miljoner kronor,  men förlusten steg samtidigt till -30 miljoner. Innan köpet av Livescribe hade Anoto ett 100-tal anställda varav cirka 30 i Lund. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: