Al-Amoudi räddar World Village of Women Sports

Planerna på ett sportcenter med inomhushall och forskning riktad mot kvinnliga idrottare har tagit ett stort steg närmare förverkligande. I elfte timmen går affärsmannen Mohammed Al-Amoudi in som delägare i miljardprojektet.

World Village of Women Sports presenterades redan 2008 men har sedan dess stött på patrull i flera omgångar. Bland annat tvekar Malmö Högskola, vars idrottsvetenskapliga forskning är en viktig tänkt hyresgäst i det nya centret. Kommunens markanvisningsplan, som ger projektet förtur till marken vid nuvarande Hästhagens idrottsplats, löpte också ut vid årsskiftet. Projektgruppen fick uppskov fram till sommaren med att få satsningen på banan.

Initiativtagare till bygget är Malmöprofilerna Kent Widding Persson, ägare till kosmetikkoncernen Hardford och tidigare storsponsor av fotbollslaget LdB FC, och Sigma-sfärens grundare och storägare Dan Olofsson. Med Mohammed Al-Amoudis bolag Midroc Property Development får de tung uppbackning. Al-Amoudi, som bland annat äger oljekoncernen Preem, rankades nyligen som den 61:e rikaste mannen i världen, med en beräknad förmögenhet på 12,5 miljarder dollar. I Malmö har Midroc sedan tidigare varit med i bygget av World Trade Center i Västra Hamnen och Malmömässan i Hyllie.

Med sin spetsiga form ska World Village of Women sports likna en kungakrona. Projektet beräknas totalt kosta 2,3 miljarder kronor att genomföra. I den första etappen ingår 28.000 kvadratmeter med tränings- och forskningslokaler samt 400-450 bostäder till en kostnad av 500-600 miljoner kronor, skriver Dagens Industri. /Erik Olausson

Bransch/Kategori

Håll dig uppdaterad med nyhetstjänsten om tillväxten i Öresundsregionen

Rapidus är en abonnemangsbaserad nyhetstjänst om tillväxtbranscherna i Skåne och Köpenhamnsområdet. Vi ger snabba nyheter och vassa analyser av helt exklusiv karaktär, samt arrangerar högkvalitativa nätverksträffar med intervjuer med regionens starkaste näringslivspersonligheter.

Prova nyhetstjänsten här!


Samarbetspartners: