torsdag 21 november 2024

inloggad som

Universitetet planerar för LU Bios uppföljare

Med den planerade noteringen och garanterade listningsemissionen för Cantargia har riskkapitalbolaget LU Bio säkrat verksamheten i samtliga kvarvarande portföljbolag. Storägaren Lunds universitet menar att LU Bio därmed gjort sitt, men arbetar redan på en uppföljare av betydligt större format.

44 miljoner kronor hoppas Cantargia få in inför listningen på First North senare i vinter. Bolaget är majoritetsägt av LU Bio, vars tunga ägarskara i sin tur står för 18 av de 38 miljoner kronor som redan tecknats eller garanterats i listningsemissionen, uppger LU Bios styrelseordförande Lars H. Bruzelius för Rapidus.

Inräknat teckningsoptioner som faller ut under 2016 ska noteringen på First North tillföra Cantargia 99 miljoner kronor de närmaste åren. Det beräknas räcka för att ta Cantargia genom de första kliniska studierna för bolagets monoklonala antikroppar, som främst används för att identifiera och eliminera leukemistamceller.

Med noteringen av Cantargia lämnar LU Bio ifrån sig finansieringsansvaret för det sista kvarvarande innehavet. De senaste åren har portföljbolagen ProNoxis och MD Pharma lagts ned eller sålts tillbaka till grundarna medan Follicum listats på Aktietorget och Ximmunes vidare utveckling säkrats genom en licensaffär med indiska läkemedelstillverkaren Cadila Pharmaceuticals.

 

Vad som händer med LU Bio nu är inte spikat, men några nyinvesteringar finns inte pengar till de närmaste åren i alla fall, uppger Lars H. Bruzelius.

Lars_Bruzelius− Målet med både Follicum och Cantargia är att göra de första kliniska försöken och sedan sälja eller licensiera ut projekten till någon större spelare. Först då skulle LU Bio kunna få in pengar för nya satsningar, men det blir inte aktuellt förrän i slutet av 2016 för Follicum och slutet av 2017 för Cantargia, säger han.

Det har varit en skakig resa för LU Bio, som startades 2007 med cirka 75 miljoner i kassan. En granskning som Rapidus gjorde 2010 visade att riskkapitalbolaget gjorde av med lika mycket i personalkostnader som det investerade. 2012 tvingades LU Bio till en nystart och omfinansiering efter att Lunds universitet hotat med att likvidera verksamheten. Ändå är Lars H. Bruzelius och universitetets innovationsdirektör Linus Wiebe rörande överens om att det behövs något liknande LU Bio, fast med mycket större muskler.

Linus_Wiebe− Behovet kvarstår, även om jag inte tror på någon fortsättning av LU Bio i den form det har i dag. Det är viktigt med tillräckligt kapital att investera. LU Bio har totalt tagit in i storleksordningen 100 miljoner kronor, men det behövs uppemot en miljard, säger Linus Wiebe till Rapidus.

Han menar att vägen framåt är att kombinera statligt och privat riskkapital, med fokus på investeringar i spannet 5-25 miljoner kronor per portföljbolag. Arbetet med att skapa en sådan aktör pågår nu inom det nationella Vinnovaprogrammet Swelife, tidigare kallat strategiskt innovationsområde folksjukdomar, som leds av Medicon Valley Alliance tidigare vice-vd Peter Nordström. Strax innan årsskiftet beviljade Vinnova 760.000 kronor för att titta närmare på hur tillgången på riskvilligt kapital till life science-investeringar kan öka i Sverige. För arbetet står Lars H. Bruzelius och Jonas Gallon, i dag vd för Innovator Skåne.

− Under våren ska vi sondera terrängen och se vad som är realistiskt, säger Linus Wiebe.

Erik Olausson

Med den planerade noteringen och garanterade listningsemissionen för Cantargia har riskkapitalbolaget LU Bio säkrat verksamheten i samtliga kvarvarande portföljbolag. Storägaren […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Precise ser ljuset

    Efter sju svåra år och åtta bedrövelser ser Lundabolaget Precise Biometrics ut att gå mot vinst och positivt kassaflöde. – Riktningen ser mycket bra ut, säger vd Joakim Nydemark.

  • … men tungt år för Skånes näringsliv

    Fler delar inom det skånska näringslivet står inför stora utmaningar. Det framgår av höstens utgåva “Skånsk konjunktur 2024”, som ges ut av Sparbanken Skåne och Øresundsinstituttet. Dessa är utmaningarna.

  • Alfa Laval spår kraftig tillväxt

    Alfa Laval räknar med en rejält ökad försäljning under kommande år. Den globala energiomställningen, med nya affärsområden, är en viktig drivkraft. Se här hur mycket vd Tom Erixon räknar med att växa.


  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Mau Holding får sin första vd

    Malmö universitets holdingbolag, Mau Holding, ska sätta fart på det operativa arbetet och göra fler investeringar. Därför tillsätts för första gången en vd, som tillträder den 1 januari. Rapidus kan nu berätta vem det blir. 

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.

  • Cantargia vill resa 170 Mkr

    Styrelsen för Cantargia har beslutat om en företrädesemission. Bolaget trycker på gasen för att snabbare minska riskerna i projekten för att inte tappa försprånget.

  • Kraftsamling för kvinnligt kapital

    Kvinnors företagande halkar efter i Sverige. Detta vill Minc ändra på och i morgon arrangeras Nordic Female Invest Summit, för att få in fler kvinnor i investeringsvärlden och för att hjälpa kvinnliga grundare att få fler investeringar.

  • ”Investerarna ställer fel frågor”

    Flera tech-bolag som drivs av kvinnliga entreprenörer ska pitcha sina affärsidéer på Nordic Female Invest Summit. En av dessa entreprenörer är Linnea Lundmark, grundare av Soop System. Hon är kritisk till investerarnas frågor.

  • ”Det är ingen munter läsning”

    Västra Hamnen Corporate Finance i Malmö gjorde för första gången på 19 år förlust under ett kvartal. Det framgår av den färska rapporten. Vd Oscar Ahlgren är besviken. – Det är ingen munter läsning, säger han.