söndag 24 november 2024

inloggad som

Småländsk industrikoncern miljonsatsar på bildteknik från Lund

När forskarna på universitetssjukhuset i Lund drar igång sitt nya röntgenmonster med en magnetfältstyrka på sju tesla är det Medicinsk Bildteknik som står för lagring och hantering av röntgenbilderna. Lundabolaget har just tagit in drygt nio miljoner kronor i riskkapital för en utlandssatsning, där lejonparten kommer från familjeägda miljardföretaget Weland i Smålandsstenar.

Medicinsk Bildteknik, med vd Mikael Paulsson, grundades 2009 och utvecklar hård- och mjukvara för att hantera, lagra och visa upp medicinsk information som läkarna använder sig av i operationssalen, till exempel röntgenbilder, ultraljudsscanningar och mätningar av tryck i olika blodkärl. Bland annat använder Skånes universitetssjukhus tekniken för att hantera bilderna från sin nya magnetkamera som nu håller på att installeras i Lund.

Tillsammans med SUS och New York-noterade Boston Medical håller Medicinsk Bildteknik även på att utveckla ett lagersystem för kirurgiska förbrukningsvaror.

− Om du tittar exempelvis på detaljhandeln har de mycket avancerade system för sådant här, men inom sjukvården är det förvånansvärt gammeldags fortfarande, säger Tim Coutts till Rapidus.

Han är tidigare chef för Nordeuropa på just Boston Medical, men har nu värvats som försäljningschef för Medicinsk Bildteknik och vd för det nystartade dotterbolaget i England, med en handfull anställda. Sedan tidigare har Medicinsk Bildteknik dotterbolag i Indien och Förenade Arabemiraten.

För att klara expansionen har Medicinsk Bildteknik just tagit in 8,6 miljoner kronor i en kontantemission och en knapp miljon i kvittningsemission. För huvuddelen står Weland, en familjeägd koncern inom plåtindustrin som omsatte 1,4 miljarder kronor senaste räkenskapsåret. Weland kom in som delägare genom en mindre emission 2013. Med den senaste investeringen blir de 30-procentiga ägare i Medicinsk Bildteknik.

Bolaget har i dag 25 anställda, varav hälften i vid huvudkontoret i Lund dit även utvecklingen är förlagd. Vd Mikael Paulsson räknar med att nyanställa ett tiotal det närmaste året. Han är inte nöjd med Medicinsk Bildtekniks resultat, som de senaste två räkenskapsåren slutat på minus.

Mikael_paulsson− Jag hoppas att emissionen vi gör nu ska räcka för våra expansionsplaner. Men helt säker kan man inte vara, säger han.

Ledningen, inklusive grundarna Mikael Paulsson och Adam Arvidsson, äger fortfarande 60 procent av Medicinsk Bildteknik via holdingbolaget Mappa Invest. Styrelseordförande är Göran Larsson, tidigare ordförande i Dan Olofssons ägarbolag Danir.

Erik Olausson

När forskarna på universitetssjukhuset i Lund drar igång sitt nya röntgenmonster med en magnetfältstyrka på sju tesla är det Medicinsk […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad



  • Två lyckade läkemedelsemissioner

    Det var ett stort intresse för Active Biotechs nyemission, vars utfall från den kraftigt övertecknade emissionen meddelades i går kväll. Även Iconovos emission blev nästan fulltecknad av existerande aktieägare.

  • Gridly byter vd – hon ska leda globala expansionen

    Helsingborgsföretaget Gridly ändrar i ledningen och tar för första gången in en vd utifrån. När bolaget tar sikte mot nya branscher är det Anna Albinsson som ska visa vägen.

  • Kändisbolaget får ny chans

    Malmöbolaget Freedrum Studios ser ut att överleva igen. Detta sedan konkursförvaltaren sålt tillgångarna i bolaget till nygamla ägare.

  • Ung entreprenör skapar sökmotor för vetenskapliga artiklar

    Hector Fioretos med det nystartade AI-bolaget Wayless vill hjälpa biomedicinska forskare att navigera i havet av vetenskapliga artiklar.

  • Sami Sulieman svarar

    Rapidus har i en rad artiklar granskat Malmöprofilen Sami Sulieman och hans bolag. Inför varje publicering har vi förgäves sökt Sulieman för en intervju. Nu har han återkopplat till Rapidus via mejl. Så här skriver han.

  • Många kommer att gå lottlösa ur Sulieman-affären

    Grupptalan mot Sami Sulieman och hans bolag väntas växa. Muntliga förberedelser har inletts i Malmö tingsrätt och käranden kan komma att stämma honom på miljonbelopp. Men många som pumpat in pengar i Suliemans bolag går helt lottlösa. Advokaten förklarar varför.

  • Vultus säljer till norrmän

    Jordbruksteknikbolaget Vultus i Lund ger upp och säljer hela sitt inkråm till ett norskt bolag. – Vi prickade värsta börsperioden på 20 år, säger vd Per Karlsson.

  • Tech-profil ska leda forskningsbolag till marknaden

    Ideonbolaget Pluvioflows algoritm ska göra samhällen mer redo att hantera översvämningar. Nu vänder sig bolaget till marknaden med en ny vd och en känd tech-profil som ordförande.

  • Spotlight vänder till vinst

    Besparingsprogram och avyttringar har gett effekt för den Malmöförankrade finanskoncernen Spotlight Group. Men enligt vd Peter Gönczi är de utmanande tiderna är inte över och därför har Spotlight nu gett sig in på den lukrativa kryptomarknaden.

  • Grupptalan planeras mot Sami Sulieman

    Ett mejl som Rapidus tagit del av visar att Affärsänglarna i Malmö fiskar nya pengar, främst från äldre, med löften om guld och gröna skogar. Samtidigt planeras en grupptalan mot affärsnätverket som tidigare varit i blåsväder för investeringsupplägget.