Skånska företag investerar tungt i FoU. Tillsammans med Blekinge är Skåne bäst i Sverige och kvalar även in på topp-10 över europeiska regioner som satsar mest i förhållande till BRP. Men vad gäller sysselsättning och export får Skåne storstryk av både Göteborg och Stockholm.
Region Skåne presenterar idag sin årliga rapport över Skånes utveckling. Många positiva sidor framgår, men också många utmaningar. Som det kända faktum att Skånes sysselsättning släpar långt efter riket som helhet.
En ljusglimt är att företagen och organisationerna i Skåne och Blekinge jobbar mycket aktivt med forskning och utveckling. Under 2011 uppgick dessa investeringar till drygt 20 miljarder kronor, vilket motsvarar en FoU-andel av bruttoregionprodukten på 4,5 procent. Det lägger Skåne/Blekinge på en niondeplats inom EU. Högst forskningsandel stod belgiska provinsen Brabant Wallon för, med 8,9 procent, medan Region Hovedstaden i Danmark knep femteplatsen med 5,1 procent.
Skåne/Blekinge är emellertid bäst i Sverige med sina 4,5 procent.
– Detta är viktigt och bra. Vi har ett mål om att Skåne ska vara Europas mest innovativa region år 2020. Nu ser vi att detta inte bara är tomma ord. Siffran är ett tecken på att Skåne menar allvar, säger Region Skånes utvecklingsdirektör Mikael Stamming till Rapidus.
Mindre positivt är det att Skånes varuexport stannade på 89 miljarder kronor 2013. I Västra Götalands län låg den på 195 miljarder och i Stockholm på 285 miljarder.
Sett till rikets samlade varuexport stod Skåne för beskedliga 8,3 procent, vilket ska jämföras med Skånes befolkning på knappt 1,3 miljoner invånare, motsvarande 13 procent av populationen.
– Vi har ett näringsliv som inte helt är baserat på exportprodukter. Många av våra små företag har inte ens tänkt i termer av export. Därför måste vi titta mer på hur vi kan stödja entreprenörer att ta klivet utomlands, säger Mikael Stamming.
Dagens rapport ”Hur har det gått i Skåne?” presenteras i sin 12:e uppdatering sedan 2002. Där framgår vidare att Skånes enskilt viktigaste handelspartners är Norge, Tyskland och Danmark. Några regionala siffror över tjänsteexporten presenteras inte.
Kristian Svensson