onsdag 23 oktober 2024

inloggad som

BioInvent i Lund knoppar av proteinförädlingsprojekt

Bioteknikföretaget BioInvent, som i morgon gästas av statsminister Göran Persson i samband med att han besöker Ideon i Lund, startar ett nytt bolag, Alligator Bioscience, för vidare utveckling av en teknologi som ligger utanför BioInvents kärnområde antikroppar.

Affärsidén är en patentsökt – och delvis redan beviljad – teknologi för proteinförädling. Exempelvis kan man öka effektiviteten i enzymer med hundra till tusen gånger, vilket kan användas i allt från tvättmedel och livsmedel till skogsindustrin och gruvindustrin. Biologiska läkemedel är ett annat användningsområde för den nya teknologin.

En kommersialisering av teknologin är att vänta redan före jul, uppger professor Carl Borrebaeck, som blir styrelseordförande i Alligator Bioscience.

— Teknologin är så pass långt framme att vi räknar med att gå igång ganska omedelbart med kundrelationer parallellt med att vi fortsätter utvecklingsarbetet. Potentialen är enorm, säger Carl Borrebaeck, professor vid avdelningen för immunteknologi vid Wallenberglaboratoriet i Lund.

Syftet med avknoppningen är att kunna öka hastigheten i projektet. Marknaden är stor och det krävs externt kapital för att kunna växa tillräckligt snabbt. Något kommer att hända på ägarsidan redan de närmaste månaderna. På sikt kommer BioInvent att sälja av hela eller delar av Alligator Bioscience, men hur och i vilken takt det kommer att ske är än så länge för tidigt att säga något om, menar Carl Borrebaeck, som även sitter i styrelsen för moderbolaget BioInvent International AB.

BioInvent planerar en börsnotering under nästa år.

Bioteknikföretaget BioInvent, som i morgon gästas av statsminister Göran Persson i samband med att han besöker Ideon i Lund, startar […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon vill digitalisera second hand

    Second hand-shopping är på stark frammarsch – men butikerna har inte råd att hänga med i den digitala utvecklingen. Linnea Lundmark (26), och hennes bolag Soop System har en lösning som Rapidus belönar med en 34:utmärkelse.

  • Bakslag för Camurus

    Camurus i Lund, Sveriges tredje största läkemedelsbolag sett till börsvärde, fick se sin aktie rasa med nästan 10 procent på tisdagen. ”Beskedet från FDA är beklagligt”, säger vd Fredrik Tiberg.

  • Negativ tillväxt för Inwido

    Fönsterbolaget Inwido i Malmö levererar en kvartalsrapport som är mindre dålig än förväntat och aktien stiger på rapporten. Men det finns orosmoln på den pressade bygg- och renoveringsmarknaden.

  • Thule flyttar huvudkontoret

    Thule Groups huvudkontor lämnar de nuvarande lokalerna vid Mobilia i Malmö. Nästa sommar går flyttlasset.