måndag 3 februari 2025

inloggad som

Skånska städer bygger gratis wifi-nät

Både Malmö och Helsingborg skissar på att bygga upp gratis surfzoner för att ge invånare och turister tillgång till trådlöst internet. Längst i planeringen har Helsingborg kommit, redan till sommaren öppnar kommunen åtta allmänna surfzoner i staden. Det rapporterar Nytt från Öresund.

Satsningen är en del av Helsingborgs strävan att bli en ”E-stad”. Martina Röhmer på kommunens kommunikationsavdelning berättar att man nu förbereder för att sätta upp 40 accesspunkter runt om i staden, som tillsamman skapar åtta surfzoner på olika centrala platser. Stadsparken, Sundstorget, Stortorget och Dunkers är platser som till sommaren har fria nät.

– Bandbredden kommer dock att ha vissa begränsningar för att nätet inte ska bli ett alternativ till vanliga bredbandsuppkopplingar, och vi håller på att ta fram villkor som användaren måste godkänna innan man kopplar upp sig, säger Martina Röhmer till Nytt från Öresund.

Appar med allmännyttig information om Helsingborg planeras också, för att besökaren ska få så mycket som möjligt av sitt besök.

I Malmö har man diskuterat fria surfzoner under en längre tid, och nu närmar sig ett beslut. Kommunens IT-avdelning har tagit fram ett förslag på hur surfzoner kan införas utan att staden blir operatör, och nästa vecka ska Malmös ”e-beredning” ta ställning till det. Säger den ja kan resten gå fort.

– Vi har en god infrastruktur i grunden, med mycket fibrer i staden och kan lätt få upp sändare. Om detta blir rätt prioriterat kan vi ha surfzoner i slutet av året, säger Ulf Lindroth, på Malmö stads IT-avdelning.

I universitetsstaden Lund finns däremot inga planer på gratis surfzoner.

– Något sådant politiskt beslut finns inte, men vi har öppna nätverk i anslutning till våra verksamheter på bibliotek och medborgarkontor, säger kommunikationschefen Evalotta Elnertz från Lunds kommun.

Helsingborg har avsatt tre miljoner kronor för sin satsning, samt ett antal hundra tusen för driften. I Malmö finns ännu ingen spikad budget för de tänkta surfzonerna. /Jennie Lorentsson

Både Malmö och Helsingborg skissar på att bygga upp gratis surfzoner för att ge invånare och turister tillgång till trådlöst […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Enoramas kassa sinar

    Nikotinbolaget Enorama Pharma i Malmö behöver pengar och genomför en företrädesemission på 35 miljoner kronor. Pengarna kommer dock inte räcka ens ett år.

  • Joel Eklunds ryggsäcksbolag på rätt väg

    USWE Sports, där Tepe-ägaren Joel Eklund är huvudägare, fortsätter sitt återtåg efter en rad förlustår. Arjo som nyligen sparkade sin vd levererar viss förbättring. Nexam Chemical tappar. Detta är torsdagens kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.