söndag 2 februari 2025

inloggad som

Uppåt för dansk-svensk handel

Handeln mellan Sverige och Danmark är på väg att stabiliseras, efter den stora dippen 2009. Det visar en studie från Business Sweden som blev klar i dagarna.

Det är fortfarande tufft för många svenska företag som exporterar varor och tjänster till Danmark, men det går åt rätt håll.

– Vi är sakta men säkert snart uppe på 2006–2007 års exportnivåer, och då ansåg alla att det var ok. Läget är faktiskt bättre än vi trodde, säger Nikki Brandt, market unit manager på Business Sweden i Köpenhamn.

2006 uppgick Sveriges export till Danmark till 78 miljarder kronor, 2011 låg den på 75 miljarder. Där emellan var den uppe och toppade med 88 miljarder kronor, år 2008.

– Jag hoppas att vi kommer upp i samma nivå som 2008 inom ett par år, men det beror mycket på stabiliteten i Europa och på euron, som den danska kronan är knuten till, säger Nikki Brandt till Nytt från Öresund.

Samtidigt blir andra marknader än den europeiska allt viktigare för svenska företag.

– Det är framförallt i Asien som tillväxtpotentialen finns och det är ju där vi har störst chans att växa, även om Danmark och Västeuropa, som är Sveriges största exportmarknad, är viktiga, säger Nikki Brandt.

Finanskrisen slog hårdare mot Danmark än Sverige och drog med sig både banker och bostadsmarknaden i fallet. Återhämtningen väntas därför ta tid och OECD spår en svag BNP-utveckling med 1,4 och 1,7 procent 2013 respektive 2014, medan Sverige förväntas komma upp till 1,9 respektive 3,0 procent under samma period.

Business Sweden avslutar sin studie med att peka ut några områden som kan vara intressanta för svenska företag på som har planer på att exportera under de kommande åren: sjukvård – danska staten satsar fem miljarder danska kronor de kommande åren på att modernisera och digitalisera vården, e-handel – danskarna handlar allt mer på nätet, samt energi- och miljöteknik – Danmark har som mål att vara fossilbränslefritt 2050 och det satsas mycket på alternativa energikällor.

Byggandet av tunneln under Fehmarn Bält kan också ge affärsmöjligheter för svenska företag.

– Det är en av de större infrastruktursatsningarna i Europa de kommande åren, värd 5,5 miljarder euro. Projektet sätts igång 2015 och kommer att ha behov av allt från ytterst specialiserade kompetenser till enklare underleverantörsuppdrag, säger Nikki Brandt. /Jennie Lorentsson

Handeln mellan Sverige och Danmark är på väg att stabiliseras, efter den stora dippen 2009. Det visar en studie från […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Fåhraeus stänger fond med EU-pengar

    Serieentreprenören och Lundaprofilen Christer Fåhraeus stänger sin investeringsfond FSG 2 med en rejäl dos EU-pengar i kassan. Så här mycket har fonden nu att investera.

  • Enoramas kassa sinar

    Nikotinbolaget Enorama Pharma i Malmö behöver pengar och genomför en företrädesemission på 35 miljoner kronor. Pengarna kommer dock inte räcka ens ett år.

  • Joel Eklunds ryggsäcksbolag på rätt väg

    USWE Sports, där Tepe-ägaren Joel Eklund är huvudägare, fortsätter sitt återtåg efter en rad förlustår. Arjo som nyligen sparkade sin vd levererar viss förbättring. Nexam Chemical tappar. Detta är torsdagens kvartalsrapporter.


  • Vägen till det “omöjliga”: lönsam tillväxt

    Många startups misslyckas för att de saknar ett marknadsbehov. Men det finns lösningar på problemet. Här listar riskkapitalisten Jan Dahlqvist några av stegen som leder till framgång.

  • God fortsättning!

    Hej alla Rapidusfans. Efter en välbehövlig julvila är vi igång igen med bevakning av Sveriges mest underbevakade näringsliv, sett i […]

  • Med sikte på ett nytt och bättre år

    Gott nytt år, alla kära läsare. Nu stänger vi 2024 som rent ut sagt blev ett skitår. Vi ser fram emot ett bättre 2025 där lägre räntor ger fler investeringar som sätter snurr på hjulen för oss alla.

  • Nyhetskrönika

    Det saknades inte dramatik i skånskt näringsliv under 2024. Mellby Gårds tvärvändning i försäljningen av Academedia till Roger Akelius tog nog priset. Här följer några av Rapidus höjdpunkter under det gångna året.

  • Den största utmaningen för startups

    Under tre säsonger med Rapidus podcast Lejonkulan har programledare Jan Dahlqvist intervjuat 45 startup-entreprenörer. Här är hans spaning av startup-bolagens största utmaning och misstag.

  • Sverige är inte innovationens land

    Via Lejonkulan har jag haft förmånen att intervjua 45 entreprenörer om deras största utmaningar och risker inför framtiden. En sak står klart – Sverige riskerar att halka efter i den globala kapplöpningen om startups och talanger.

  • Så fungerar venture debt

    Tror du stenhårt på ditt företag men har svårt att få riskkapital genom att sälja aktier? Då kan du se på möjligheten att få ett tillväxtlån från en riskkapitalist. Rapidus krönikör och poddprogramledare Jan Dahlqvist förklarar hur det fungerar.

  • Se upp för vanliga fällan i startups

    Det vimlar av fallgropar för en startup. Även den som hittar kunder och får i gång försäljningen kan falla på målsnöret, till exempel på grund av en illa skött ”cap table”. Men vad är det? Riskkapitalisten Jan Dahlqvist, delar med sig av sina erfarenheter efter 25 år i branschen.

  • Glad midsommar!

    Ännu ett utgivningsår är till ända för Rapidus. Efter mer än 200 nyhetsbrev och 600 artiklar går vi på redaktionen in i sommarutgivning. Det innebär att vi bara ses på måndagar fram till den 12 augusti. Intressanta sommarintervjuer utlovas.

  • Sälja eller sälja ut?

    Skånska etablerade företagare skrattar hela vägen till banken när de säljer sina företag. Kommer fler att säljas? Ja, det är högst sannolikt. Det är ju kul för aktieägarna, men tråkigt för regionen.