måndag 20 maj 2024

inloggad som

Industriveteran greppar klubban i Anolytech

Miljöteknikbolaget Anolytech, med Sydsvensk Entreprenörfond och InnovumInvest som delägare, tar in Rolf Bergström som styrelseordförande. Rekrytering ska ge en extra växel i försäljningen av Anolytech vattenreningssystem, som pressats av en tuff marknad för djuruppfödare.

Rolf Bergström var med i ledningsgruppen för Pergo under resan då koncernen växte till miljardomsättning. Han har tidigare haft ledande befattningar inom bland annat Sandvik och Uponor och sitter i dag i styrelsen för uppköpsaktuella Hedson Technologies.

catherine ehrensvard 2— Det är framför allt hans erfarenhet att ta bolag genom en tillväxtfas som har gjort att vi har velat ha honom som ordförande. Med honom ombord har vi påbörjat ett arbete där vi ser över vår strategi för de närmaste åren, säger Anolytech vd Cathrine Ehrensvärd.

Ystadbaserade Anolytech har utvecklat en teknik där vatten renas då salt ombildas till svag hypoklorsyra genom elektrolys. På så sätt minskar bakterietillväxten i vattnet och produkten kan bland annat användas för att rena dricksvatten för djur.

I augusti i fjol tog Anolytech in tio miljoner kronor i riskkapital från Sydsvensk Entreprenörfond och InnovumInvest med ambitionen att expandera snabbt internationellt. Bolaget har bland annat ett avtal med amerikanska Chickmaster som är en stor leverantör av utrustning till fjäderfäuppfödare. Men hittills har det stora försäljningsgenombrottet låtit vänta på sig.

— I år räknar vi med att landa på ungefär samma omsättning som i fjol. På vår hemmamarknad i norra Europa har de industriella djuruppfödarna varit mycket pressade och det påverkar givetvis också oss då vår utrustning kräver en relativt stor investering. Det är bland annat lösningar på det som vi tittar på nu, säger Cathrine Ehrensvärd.

I dagsläget sysselsätter verksamheten nio anställda.

Joel Lyth

Miljöteknikbolaget Anolytech, med Sydsvensk Entreprenörfond och InnovumInvest som delägare, tar in Rolf Bergström som styrelseordförande. Rekrytering ska ge en extra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.