torsdag 9 maj 2024

inloggad som

Industriveteran greppar klubban i Anolytech

Miljöteknikbolaget Anolytech, med Sydsvensk Entreprenörfond och InnovumInvest som delägare, tar in Rolf Bergström som styrelseordförande. Rekrytering ska ge en extra växel i försäljningen av Anolytech vattenreningssystem, som pressats av en tuff marknad för djuruppfödare.

Rolf Bergström var med i ledningsgruppen för Pergo under resan då koncernen växte till miljardomsättning. Han har tidigare haft ledande befattningar inom bland annat Sandvik och Uponor och sitter i dag i styrelsen för uppköpsaktuella Hedson Technologies.

catherine ehrensvard 2— Det är framför allt hans erfarenhet att ta bolag genom en tillväxtfas som har gjort att vi har velat ha honom som ordförande. Med honom ombord har vi påbörjat ett arbete där vi ser över vår strategi för de närmaste åren, säger Anolytech vd Cathrine Ehrensvärd.

Ystadbaserade Anolytech har utvecklat en teknik där vatten renas då salt ombildas till svag hypoklorsyra genom elektrolys. På så sätt minskar bakterietillväxten i vattnet och produkten kan bland annat användas för att rena dricksvatten för djur.

I augusti i fjol tog Anolytech in tio miljoner kronor i riskkapital från Sydsvensk Entreprenörfond och InnovumInvest med ambitionen att expandera snabbt internationellt. Bolaget har bland annat ett avtal med amerikanska Chickmaster som är en stor leverantör av utrustning till fjäderfäuppfödare. Men hittills har det stora försäljningsgenombrottet låtit vänta på sig.

— I år räknar vi med att landa på ungefär samma omsättning som i fjol. På vår hemmamarknad i norra Europa har de industriella djuruppfödarna varit mycket pressade och det påverkar givetvis också oss då vår utrustning kräver en relativt stor investering. Det är bland annat lösningar på det som vi tittar på nu, säger Cathrine Ehrensvärd.

I dagsläget sysselsätter verksamheten nio anställda.

Joel Lyth

Miljöteknikbolaget Anolytech, med Sydsvensk Entreprenörfond och InnovumInvest som delägare, tar in Rolf Bergström som styrelseordförande. Rekrytering ska ge en extra […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.