måndag 20 maj 2024

inloggad som

ESS-kontrakt lockar slovenskt konsultbolag till Lund

Slovenska teknikkonsultbolaget Cosylab har sedan starten 2001 vuxit till närmare 80 anställda inom utveckling av skräddarsydd hård- och mjukvara åt partikelacceleratorer och avancerade forskningsanläggningar. Nästa steg tas i Lund, där hägrande ESS-kontrakt fått bolaget att öppna filial.

Cosylab har sedan tidigare uppdrag åt bland annat Cern, franska Soleil och tyska Deutsches Elektronen-Synchrotron på meritlistan. Men bolaget har även utvecklat mjukvara åt delar av dagens MaxLab vid Lunds universitet och står för bland annat ritningar till kontrollsystemet i den planerade ESS-anläggningen. Enligt Mariza Pertovt, som formellt blir vd för det nya svenska dotterbolaget, arbetar i dag närmare 20 personer på Cosylab med ESS-projektet.

Två av dem är LTH-studenter som det senaste året gjort sina examensarbeten hos Cosylab. De blir nu de första anställda i det nya dotterbolaget, baserat i Lund.

— Men vi räknar med att anställa fler de närmaste åren. Vi är med i en större upphandling för ESS som vi hoppas vinna. Även om en del av arbetet kan göras i Slovenien behöver vi också folk på plats, säger Mariza Pertovt till Rapidus.

Utöver huvudkontoret i Sloveniens huvudstad Ljubljana har Cosylab i dag kontor i Japan och Palo Alto i Kalifornien.

Erik Olausson

Slovenska teknikkonsultbolaget Cosylab har sedan starten 2001 vuxit till närmare 80 anställda inom utveckling av skräddarsydd hård- och mjukvara åt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.