torsdag 9 maj 2024

inloggad som

ESS-kontrakt lockar slovenskt konsultbolag till Lund

Slovenska teknikkonsultbolaget Cosylab har sedan starten 2001 vuxit till närmare 80 anställda inom utveckling av skräddarsydd hård- och mjukvara åt partikelacceleratorer och avancerade forskningsanläggningar. Nästa steg tas i Lund, där hägrande ESS-kontrakt fått bolaget att öppna filial.

Cosylab har sedan tidigare uppdrag åt bland annat Cern, franska Soleil och tyska Deutsches Elektronen-Synchrotron på meritlistan. Men bolaget har även utvecklat mjukvara åt delar av dagens MaxLab vid Lunds universitet och står för bland annat ritningar till kontrollsystemet i den planerade ESS-anläggningen. Enligt Mariza Pertovt, som formellt blir vd för det nya svenska dotterbolaget, arbetar i dag närmare 20 personer på Cosylab med ESS-projektet.

Två av dem är LTH-studenter som det senaste året gjort sina examensarbeten hos Cosylab. De blir nu de första anställda i det nya dotterbolaget, baserat i Lund.

— Men vi räknar med att anställa fler de närmaste åren. Vi är med i en större upphandling för ESS som vi hoppas vinna. Även om en del av arbetet kan göras i Slovenien behöver vi också folk på plats, säger Mariza Pertovt till Rapidus.

Utöver huvudkontoret i Sloveniens huvudstad Ljubljana har Cosylab i dag kontor i Japan och Palo Alto i Kalifornien.

Erik Olausson

Slovenska teknikkonsultbolaget Cosylab har sedan starten 2001 vuxit till närmare 80 anställda inom utveckling av skräddarsydd hård- och mjukvara åt […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Hon ska rädda Veg of Lund

    Oatly-veteranen Helene Nielsen har tagit över som vd för Veg of Lund med potatisdrycken Dug. Nu är det vinna eller försvinna efter flera år av stigande förluster.

  • Robotar från Lund vill in i e-handeln

    Cognibotics försäljning av robotautomation accelererar. Efter en ökning med över 30 procent flera år i rad har Lundabolaget nu säkrat sitt största kundavtal hittills.

  • Camurus lyfter på rapport

    Lunds läkemedelsstjärna Camurus ökar på sista raden i dagens rapport för årets första kvartal. Samtidigt upprepar det Lundabaserade läkemedelsbolaget sina finansiella utsikter för helåret.