tisdag 30 april 2024

inloggad som

Grundare köper Zimpls konkursbo

Sven Ekström, medgrundare till konkursade telekombolaget Zimpl i Malmö, köper mjukvaran och patenträttigheterna i konkursboet för en mindre summa. För Zimpl väntar nu omstart i en delvis ny tappning, medan tidigare delägare som Industrifonden och telekomprofilen Tord Wingren tvingas vinka adjö till sina investeringar.

Zimpls mjukvara används för att underlätta textinmatning på mobiltelefoner, bland annat genom att användaren snabbt kan välja bland sannolika ord baserat på de första inmatade bokstäverna. Idén utvecklades av Sven Ekström och Imre Zvorinji när de båda arbetade på IT-konsultbolaget Mobytech i Lund. 2010 grundade duon Zimpl, som på ett tidigt stadium fick in riskkapital från bland andra Industrifonden, Huaweis platschef Tord Wingren och Softhouse grundare Tord Olsson. Totalt sedan starten har Zimpl dragit in cirka tio miljoner kronor i finansiering.

Men de kommersiella avtalen kom aldrig på plats och rättigheterna i konkursboet har nu sålts till Sven Ekström. Konkursförvaltaren Bengt Bülow på Ackordscentralen vill inte uppge den exakta köpeskillingen men säger att det inte rör sig om något miljonbelopp. Sven Ekström själv säger att han siktar på en snar återstart av verksamheten, i ett nytt bolag men med samma namn.

— Jag tror fortfarande på produkten och vill ge den en chans. Jag vill visa att den kan flyga, säger han till Rapidus.

Sven Ekström menar att Zimpl satsade för högt när bolaget försökte få till affärer med de stora mobiltillverkarna. I det återstartade bolaget är ambitionsnivån betydligt lägre, åtminstone initialt.

— Vi har redan en app på Google play som går att ladda ner gratis. Planen är att utveckla den med exempelvis fler språk och ta betalt för det, säger Sven Ekström.

Han är än så länge själv i den återstartade verksamheten.

Erik Olausson

Sven Ekström, medgrundare till konkursade telekombolaget Zimpl i Malmö, köper mjukvaran och patenträttigheterna i konkursboet för en mindre summa. För […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • ”Vi behöver gasa och bromsa samtidigt”

    Emballageföretaget Boxon i Helsingborg räknar med ett tufft 2024.
    – Vi märker tydligt av lågkonjunkturen, säger vd Fredrik Ståhl som trots det siktar på att dubbla omsättningen på längre sikt.

  • ”Det får vara nog med dödsspiralfinansieringar”

    Nyemissionerna bland små börsbolag står som spön i backen. I många fall handlar det om rena räddningsaktioner. Det vore bättre att avnotera eller likvidera många av dessa bolag. Det säger Oscar Ahlgren, vd för Västra Hamnen Corporate Finance.

  • USA-flytt lyfter Immunovia

    Lundabolaget Immunovia redovisar en kraftigt minskad förlust för årets första kvartal. Flytten över Atlanten och minskad personalstyrka ligger bakom resultatet.

  • Starkt från Alfa Laval

    Alfa Lavals aktie tog ett skutt uppåt när kvartalsrapporten presenterades i förra veckan. Rapidus samlar upp de skånska storbolagsrapporterna.