lördag 7 september 2024

inloggad som

Digital matthandlare årets företagare i Malmö

Hossein Sadr, grundare av e-handelsbolaget Carpetvista, utsågs på måndagskvällen till årets företagare 2013 i Malmö. Han fick priset på kommunens stora näringslivsgala på operan. Priset för årets jobbkomet gick till mjukvaruföretaget Mobenga.

Som vanligt var det trångt i foajén när Malmös näringsliv hyllades med en egen galakväll. Cirka 1.500 personer var på plats och ledsagades från scenen av komikern Sissela Kyle.

Pris delades ut i nio olika kategorier.

* Årets företagare Hossein Sadr grundade Carpetvista 2005. Bolaget säljer äkta mattor via internet, och agerar idag i över 100 länder. 2012 omsatte verksamheten 97 miljoner kronor, med en vinst på 12 miljoner.

* Årets jobbkomet Mobenga grundades 2006 av IT-entreprenörerna Johan Ejermark och Magnus Wide för att göra spel och dobbel tillgängligt på mobilen. Köptes 2011 av brittiska Playtech, och sysselsätter idag cirka 100 anställda i Malmö.

* Life science: Polypeptide Laboratories i Limhamn. Läkemedelstillverkare i sfären runt Ferringfamiljen Paulsen. Som Rapidus tidigare berättat är Malmö sedan ifjol huvudsäte för hela PolyPeptide-koncernen.

* Kreativa näringar: Saltimporten — Malmös kreativa fabrik. Hus i östra hamnområdet som senaste åren förvandlats till företagshotell. Fastighetsägare är Limhamnshus.

* Näringslivsrookie: Mehrdad Mahdjoubi, entreprenören bakom Orbital Systems som utvecklat en miljövändlig dusch som återvinner sitt eget vatten.

* Miljö och hållbar utveckling: InnoVentum, grundat av Sigvald Harryson. Förutom att Harryson deltagit i Robinson har han gjort sitt bolag känt för vindkraftverk i trä.

* Mångfald: Lödde Plåt, med verksamhet i Malmö, Lund, Helsingborg och Kristianstad.

* Malmöambassadör: Petter Stordalen, ägare av Nordic Choice Hotels. Jobbar idag med ett hotell vid nya konserthuset Malmö Live, samt ytterligare en storsatsning ute i Hyllie.

* Synnerliga insatser för Skånes utveckling: Sven Landelius, tidigare vd för Öresundsbron och styrelseordförande för Malmö högskola. Idag är Landelius ordförande för ESS.

Kristian Svensson

Hossein Sadr, grundare av e-handelsbolaget Carpetvista, utsågs på måndagskvällen till årets företagare 2013 i Malmö. Han fick priset på kommunens […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Bolaget som tar in 1,1 mdr på en dag

    För vissa går det lätt att få riskkapital. Här är bolaget som på onsdagen sonderade intresset för att pytsa in 1 miljard kronor. Samma kväll fanns löften om 1,1 miljarder.

  • Fåhraeus fyller på sin fond

    Serieentreprenören Christer Fåhraeus räknar med att ha 700 Mkr i torrt krut till årsskiftet i sin investeringsfond FSG 2. Det senaste förvärvet är en mindre andel i Göteborgsföretaget Promimic.

  • Mer EU-pengar till skånska aktörer

    Skåne har utnämnts till att vara en av EU:s 151 “Region Innovation Valleys”, innovationsregioner. Initiativet ska hantera EU:s samhällsutmaningar och stärka den gemensamma konkurrenskraften.