måndag 20 maj 2024

inloggad som

Agellis-veteran leder nytt nanobolag

Efter många år i labbet har en grupp LTH-forskare nått fram till en prototyp för en strömsnål pulsgenerator i millimeterstorlek. Nu är det upp till Mårten Öbrink, tidigare vd för Precise Biometrics och Agellis, att komma på vad den ska användas till.

Forskarnas chip genererar korta, högfrekventa pulser av elektromagnetiska vågor, så kallade wavelets, mycket strömsnålare än med dagens teknik. Med en räckvidd på några tiotal meter ser Mårten Öbrink allt från snabb mobilkommunikation till detektion av sprickor i broar och betongkonstruktioner som möjliga tillämpningsområden.

— Det är lite som Jeopardy, vi har svaret nu ska vi bara komma på frågan, säger han.

Tekniken kommersialiseras i avknoppningsbolaget Acconeer, där Mårten Öbrink är arbetande styrelseordförande. Bolaget sysselsätter två doktorander och har backats upp med mindre uppstartsmedel från Innovationskontor Syd och Lunds universitets holdingbolag Luis. Ägare är Mårten Öbrink, Luis samt forskargruppen bakom tekniken, med nanoelektronikprofessorn Lars-Erik Wernersson i spetsen.

Erik Olausson

Efter många år i labbet har en grupp LTH-forskare nått fram till en prototyp för en strömsnål pulsgenerator i millimeterstorlek. […]


För att läsa resten av artikeln behöver du
vara prenumerant och inloggad


  • Skånsk ekonomi i botten

    Skånsk ekonomi befinner sig i ett tufft läge och den som hoppas på bättre tider får vänta. Arbetslösheten ökar mer än i övriga landet, byggandet har stannat av helt och bolagskonkurserna har nått rekordnivåer. De framgår av en ny konjunkturrapport.

  • Handiscover i konkurs

    Malmöbolaget Handiscovers finansieringsplan sprack i sista stund. Nu är bolaget försatt i konkurs och det är oklart om tjänsten kommer att leva vidare.

  • Avstamp för Braincool

    Medicinteknikföretaget Braincool i Lund fick sin företrädesemission övertecknad med 171 procent av det begärda beloppet. Med kassan säkrad räknar vd Jon Berg med att det blir den sista emissionen. Under nästa år blir det positivt kassaflöde.